28 de novembre del 2015

Material didàctic: La brúixola

Avui ens agradaria parlar de la brúixola. Segurament no la necessitem per anar a buscar tresors, però ens pot ser molt útil a l'hora de resoldre misteris o multis, o inclús si estem al mig del bosc i ens hem quedat sense bateria al dispositiu GPS.

La brúixola serveix per orientar-se, encara que això és relatiu. La brúixola proporciona una referència amb relació al nord, que serveix per seguir una direcció, encara que no exactament per orientar-se. Una altra cosa és quan es coneix la posició i, amb l'ajuda de la brúixola, es traça una direcció per seguir-la.

Tenint en compte que les brúixoles assenyalen al nord magnètic, els mapes topogràfics porten una correcció que varia entre un punt i un altre del planeta entre els punts geogràfics de referència que es coneix com declinación.


Com s'utilitza la brúixola en un mapa 
En primer lloc s'ha de posar la brúixola sobre el mapa, procurant que el lateral de la placa base descansi al llarg del rumb que es pretén seguir. A continuació es fa girar la càpsula (el limbe graduat) fins que la "N" coincideixi amb exactitud amb el nord magnètic indicat al mapa. A partir d'aquí, la fletxa de direcció indica al cèrcol del limbe el rumb a seguir. Ja en el terreny, i sense deixar de mantenir els llimbs en la direcció que s'ha obtingut sobre el mapa, es gira tota la brúixola (no limbe) fins a aconseguir la coincidència de la fletxa del Nord amb l'agulla imantada. Ja només queda seguir el rumb fins al punt de destí elegit i, un cop allà, repetir el mateix procés fins a arribar a la destinació final.

Com s'utilitza la brúixola quan no hi ha mapa
El primer que s'ha de fer és buscar una superfície plana on col·locar la brúixola per permetre que l'agulla es mogui amb llibertat i trobi el nord. Un cop s'hagi aturat es procedirà a girar lentament el limbe graduat fins que el nord (del limbe) se situï sobre la punta imantada de l'agulla. Tant l'agulla com el limbe estan orientats cap al nord. L'angle del limbe, sigui el que sigui, quedarà alineat amb la direcció nord-sud de la brúixola, el que servirà per orientar-nos en el nostre rumb.

Cal tenir en compte que el primer pas haurà estat situar-se en la direcció de viatge per a, posteriorment, seguir els passos que s'han indicat amb la brúixola.

Orientar-se sense brúixola ni mapa 
Quan es manca de brúixola i del mapa, encara hi ha possibilitats d'orientar-se, tant de dia com de nit. De nit, com s'ha fet des de sempre, mitjançant les estrelles. De dia, per poder orientar-se, caldrà un rellotge. Amb el rellotge ha d'apuntar-se amb l'agulla petita en direcció al sol. La bisectriu entre l'agulla petita i la xifra de les 12 del rellotge indicarà la direcció sud a l'hemisferi nord. Passarà el contrari a l'hemisferi sud.

Història de la brúixola 
La brúixola és un invent xinès que té uns 1800 anys d'antiguitat. Al principi els endevins feien servir unes pedres magnetitzades per construir les seves taules endevinatòries, fins que en algun moment algú es va adonar que les pedres apuntaven sempre en la mateixa direcció, donant lloc a la construcció de les primeres brúixoles. Aquestes primeres brúixoles eren agulles imantades surant en atuells plenes d'aigua, però amb el temps es van anar millorant i reduint la seva grandària fins a convertir-se en instruments portables.


Les agulles magnetitzades que avui fem servir aparèixer a la Xina entre l'any 850 i el 1050, i aviat es va estendre el seu ús entre els navegants, que complementaven amb la brúixola l'orientació mitjançant les estrelles. Però la primera persona que se sap que hagi fet servir una brúixola va ser Zheng He, un navegant de la província xinesa de Yunnan que va realitzar nombrosos viatges oceànics entre els anys 1405 i 1433.

Curiosament les brúixoles xineses sempre apunten al Sud, mentre que les Europees apunten al Nord, pel que alguns investigadors pensen que la brúixola europea és un invent independent de la xinesa. Els àrabs probablement si van prendre l'invent xinès, ja que els seus mapes i brúixoles també apunten al Sud en comptes del Nord.

Durant molts anys la brúixola va ser l'instrument d'orientació més important per a l'home. Però actualment està començant a ser reemplaçada per dispositius de navegació GPS, que ofereixen més informació i precisió. Fins i tot les brúixoles giroscòpiques dels avions estan calibrats mitjançant feixos de làser.

Esperem que aquest material us sigui d'utilitat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada