28 de novembre del 2015

Material didàctic: Els nusos

Avui ens agradaria ensenyar-vos alguns dels nusos més usats, qui sap si mai en necessitarem fer algun. Esperem que us agradin!

Nusos per protegir i, o escurçar un cap 

Nusos de topall
Tant el Nus Simple o Mig Nus com el Nus del Vuit serveixen per evitar que un cap passi per l'ull d'una politja o d'una guia d'anella d'una mortasa.

Nus Simple 

Nus de Vuit

Nusos per a unir dos caps 

El nus Pla
És un nus molt utilitzat. Per a realitzar-lo, s'agafen els extrems dels dos caps i s'encreuen passant el dret per sobre l'esquerre, després l'esquerre sobre el dret i s'estrenyen. S'usa per unir dos caps de la mateixa mena o gruix.

Nus Pla

El nus del Pescador
Excel·lent per unir dos caps fins, es forma fent dos mitjos nusos sobre cada cap que envoltin cadascun el cap contrari.

Nus del Pescador

Nusos per a fermar o trincar 

El nus de Ballestrinca
Encara que és un nus molt mariner, també l'utilitzaven els cowboys per lligar el cavall en aquells pals travessers disposats a tal efecte als carrers dels pobles del Far West. És un nus fàcil de fer i desfer, es pot fer amb una sola mà. És molt resistent a la tracció i no s'escorre fàcilment. Es pot reforçar fent una doble volta al començament del nus (ballestrinca doble).

Nus de Ballestrinca

El nus del Pardal
Aquest nus es sol fer amb un cap prim sobre d'un altre cap igual o més gruixut, així no llisca si estirem d'un sol dels extrems. Si fem una lligada sobre d'una barra llisa és millor la ballestrinca. El pardal és útil si el que volem és situar una gassa sobre d'un cap que ja està tens (per exemple en escalada podem fer una escala de gasses sobre una sola corda), en aquest cas per evitar lliscaments quan la càrrega és forta podem utilitzar la variant "Prusik", que és un pardal amb més voltes.

Nus del Pardal

Gasses fixes i corredores 

L'As de Guia
És la més utilitzada de les gasses fixes perquè té múltiples aplicaciones.

As de Guia

1 comentari:

  1. Hola,aquest últim nus no és l'as de guia.L'as de guia és un nus que és molt fàcil de desfer quan no té tensió,no com el que tu ensenyes que si ha patit una forta tensió serà complicat de desfer.

    ResponElimina